Videncenter om ejendomshandel

Ejendomsmægler – hvilken skal jeg vælge? (NY 2020 guide)

Ejendomsmæglere er der mange af. Skal du sælge din bolig har du sikkert spurgt dig selv, hvilken ejendomsmægler, der er bedst og hvilken ejendomsmægler, der passer til din situation.

I denne artikel og video giver vi dig en oversigt over dine muligheder og en forklaring på, hvad du opnår af fordele og ulemper ved at handle med en af de traditionell ejendomsmæglerkæder i forhold til en ’uafhængig’ ejendomsmægler som f.eks. place2live.

Du vil bagefter være i stand til at vurdere, hvilken type ejendomsmægler der er noget for dig, så du kan tage dit første møde med ejendomsmægleren.

Der er mange ejendomsmæglere at vælge i mellem, men overordnet kan man skille ejendomsmæglerne op i to grupper: De store bankejede ejendomsmæglere og de lidt mindre uafhængige ejendomsmæglere.

Kort fortalt er den store forskel mellem en såkaldt uafhængig ejendomsmægler og de fleste store bankejede ejndomsmæglere, at de store bankejede kæder selvsagt er ejet af en bank eller et realkreditinstitut. Den uafhængige ejendomsmægler ejes ikke af andre end sig selv og vil typisk være privatejet eller  - som i place2lives tilfælde - familieejet.

Hvordan det har betydning for dit valg af ejendomsmægler, vil vi kort guide dig igennem her:

De store ejendomsmæglerkæder ejes af finanssektoren

Når en ejendomsmæglerkæde ejes af f.eks. en stor bank, så indgår mægleren oftest i et stort netværk af andre virksomheder, der også ejes af banken.

Typisk ejer banken, foruden en ejendomsmæglerkæde, også et forsikringsselskab, et pensionsselskab og et kreditinstitut, hvor man som bekendt kan få finansieret sit lån til boligen.

Dette vil banken naturligvis gerne udnytte ved, at dens forskellige virksomheder kan hjælpe hinanden med, at du bliver kunde flere steder end blot hos f.eks. ejendomsmægleren.

Herunder kan du se, hvem de 4 største kæder har en finansiel eller ejermæssig relation til:

Home er ejet af Danske Bank, der også ejer Danica Pension, Realkredit Danmark og Danske Forsikring

Danbolig er ejet af Nordea, der også ejer Nordea Kredit og indgår i et kundesamarbejde med Tryg.

Nybolig og Estate er ejet af Nykredit, der som bekendt er et realkreditinstitut og en bank. Nykredit driver desuden forsikrings- og pensionsvirksomhed.

EDC er selvstændig og dermed i princippet uafhængig. Dog har EDC en række faste finansielle samarbejder med en række banker og realkreditinstitutter.

 ”Og hvad kommer det mig ved?!” kan du med rette spørge. I det følgende gennemgår vi både fordele og ulemper ved at vælge en 'uafhængig' ejendomsmægler frem for en 'bankejet' ejendomsmægler. Lad os starte med fordelene for dig, som vil have solgt sin bolig gennem en ’uafhængig’ mægler

Fordele ved en uafhængig ejendomsmægler:

Ingen ’skjulte’ henvisningshonorarer

En uafhængig ejendomsmægler tjener alene penge på det salær, der er aftalt med dig i forbindelse med salget af din bolig. Læs mere om hvad det koster at sælge sin bolig ved at klikke på dette link.

En bank- eller realkreditinstitutejet mægler derimod, kan også tjene mange penge på såkaldte ’henvisningshonorarer’. Dvs. at mægleren modtager et honorar fra banken, forsikringsselskabet eller kreditforeningen, hver gang mægleren lykkedes med at få dig som boligkøber eller boligsælger til benytte et af bankens øvrige selskaber.

Disse honorarer er ikke altid synlige for dig som kunde. Loven kræver nemlig ikke, at henvisningshonorarerne fremgår af f.eks. den formidlingsaftale, som du indgår med ejendomsmægleren. Loven kræver blot, at sådanne henvisningshonorarer fremgår 'et sted' på f.eks. mæglerens hjemmeside. Og dermed er disse honorarer ret nemme at skjule for dig som kunde, der ofte ender med at betale for disse honorarer.

Neutral og troværdig rådgivning

Et andet problem med henvisningshonoraerer er, at modtager den 'bankejede' ejendomsmægler penge for at henvise til specifikke banker eller realkreditinstitutter, er ejendomsmægleren - i modsætning til den 'uafhængige' ejendomsmægler - ikke neutral eller ’habil’ over for dig som kunde.

I dette tilfælde er der en risiko for, at ejendomsmægleren tænker mere på, om han eller hun kan tjene penge til sig selv. Istedet skulle ejendomsmægleren jo hjælpe kunden, der vil købe din bolig, til hurtigt at finde det stærkeste lånetilbud. Og det er jo ikke altid den bank eller det realkreditinstitut, som mæglerkæden er ejet af.

Den uafhængig ejendomsmægler er altså i stand til at yde en højere grad af neutral rådgivning og dermed mere troværdig rådgivning, når det handler om at finde finansieringsløsninger til køberen af din bolig. Læs i øvrigt her om hvordan bankerne vurderer din bolig.

Flere muligheder for at finde finansieringsløsninger

En uafhængig ejendomsmægler kan altså bruge alle banker og alle kreditforeninger til at finde en finansieringsmodel til en køber af din bolig og dermed få salget af din bolig på plads.

place2live har naturligvis foretrukne samarbejdspartnere mht. at finde finansieringsløsninger til vores huskøbere.  Men vi kan frit ’spille på flere heste’ for at hjælpe en handel igennem fremfor bare at spille på én hest. Denne mulighed benytter place2live sig hyppigt af.

Den uafhængige ejendomsmægler kan altså uhindret hjælpe med at finde det finansieringsselskab, der er bedst og billigst. Den uafhængige ejendomsmægler kan samtidig henvise til det sted, hvor sandsynligheden for at få en kunde godkendt til køb er størst. Uanset om det er hos Danske Bank eller Lollands Bank.

Bruger mere tid på bolighandel

En uafhængig mægler bruger alt tiden på at sælge boliger. En uafhængig ejendomsmægler skal ikke tilfredsstille en samarbejdspartner i en bank, ved at deltage i et interne møder med dem, bruge kostbar tid på at skaffe kunder til samarbejdspartneren eller sætte sig ind i nye procedure eller produkter fra samarbejdspartneren.

En uafhængig mægler har altså typisk mere tid i løbet af ugen til at fokusere på det specifikke boligsalg, som du som kunde har hyret ham eller hende til at gennemføre. Alt andet lige kan dette betyde, at den uafhængige mægler kan koncentrere sig mere om boligsalget end den afhængige mægler.

Mere lokaltilpasset og skræddersyet markedsføring

En uafhængig ejendomsmægler kan skræddersy dine salgs- og markedsføringsønsker fremfor, at du skal tilpasse dig den bankejede mæglers standardløsninger, som ofte er de samme i hele landet.

Tænker man lidt over dette, kan man sikkert godt forestille sig at kundernes boligsøgningsvaner og medieadfærd er forskellige i København i forhold til Rødekro i Sønderjylland.

Den uafhængige mægler, der typisk er en mindre lokal mægler, har altså mulighed for at tilpasse sig de forhold, der i netop deres områder er gældende for boligsøgning. Den uafhængige ejendomsmægler har derfor ofte en mere smidig og skræddersyet tilgang til det at markedsføre en bolig, der er sat til salg.

Der er altså en del årsager til, at du måske er bedre tjent med at vælge en uafhængig ejendomsmægler fremfor det modsatte.

Men er der også ulemper?

Ulemper ved at vælge en uafhængig ejendomsmægler:

Kan være mindre økonomisk stabil.

Det er en overvejelse værd om den uafhængige og ofte mindre ejendomsmægler er økonomisk velkonsolideret. Dvs. er der risiko for, at ejendomsmægleren ikke har en stærk økonomi og midt under salgsprocessen af din bolig må ’dreje nøglen om’?

Derfor er det en god idé at tjekke den uafhængige mæglers økonomi og sikre at der ikke kommer ubehagelige overraskelser.

Place2live har eksisteret siden 1974 og lavede sidste år et solidt resultat og er på det punkt en erfaren og robust partner.

Kan være mindre trænede.

Den bank- eller realkreditinstitutejede ejendomsmæglerkæde har ofte adgang til flere uddannelsesressourcer end den mindre uafhængige kæde. Der er ofte mange både obligatoriske såvel som frivillige kursustilbud til de store kæders ansatte.

Dog har både de små og de store kæder samme muligheder for at deltage i den samme træning, da brancheorganisationen Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) tilbyder et stort antal kurser og træningsdage af høj kvalitet.

Er man i tvivl om den valgte kæde – afhængig eller ej – er kompetent, er det en god ide’ at spørge hvad tidligere kunder har haft af oplevelser med mægleren.

Dette kan man f.eks. gøre på boligsiden.dk, mæglerens Facebook-side eller på tjenesten Trustpilot, hvor tidligere kunder har mulighed for at udtrykke hvilken oplevelse de har haft med en konkret handel.

Hos place2live er vi stolte af, at vi gennem de seneste år har haft den højeste tilfredshedsscore på Trustpilot blandt alle mæglere i Danmark – store som små.

Desuden er det måske værd at præcisere, at place2live, lige som alle de store kæder, er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening. Dette er en garanti for, at du som kunde får det samme produkt i form af tryghed og sikkerhed, som hos de store ejendomsmæglerkæder. Alle vi mæglere under Dansk ejendomsmæglerforening er nemlig pålagt de samme regler om forsikinger og garantier, hvilket er til gavn for dig som kunde.

Kan have svagere markedsføring

De store bank- og realkreditinstitutejede mæglerkæder har ofte en særdeles stærk markedsføringsmuskel med en store markedsføringsafdeling og store markedsføringsbudgetter. Dette er naturligvis hensigtsmæssigt, når du skal have solgt din bolig. Desuden har de ’afhængige’ kæder også gavn af at bankerne, der ejer dem, henviser kunder til dem som ejendomsmæglere.

Men Internettet gør det i dag muligt at konkurrere på lige fod med de store kæder, da kunderne nu i langt overvejende grad søger på de samme portaler f.eks. boligsiden.dk. place2live har et indgående samarbejde med boligsiden.dk, som altid er en del af markedsføringen af de boliger vi sætter til salg. Læs mere om markedsføring af din bolig ved at klikke i linket

Desuden benytter place2live sig af specialudviklede markedsføringskoncepter som f.eks. Match & Friends.

God bolighandel!

Vi håber du er blevet klogere på, hvad en uafhængig ejendomsmægler betyder for dig, der skal enten sælge eller købe en ny bolig og er klar til at beslutte om place2live er et godt match til dine behov.

Uanset hvad, ønsker vi dig en god bolighandel.

Få svar på andre spørgsmål om ejendomsmæglere og køb og salg af bolig

Skriv IKKE under på formidlingsaftalen... (før du har stillet din ejendomsmægler disse 5 spørgsmål

Hvad koster det at sælge sin bolig?

Hvem skal rådgive dig, når du har fundet drømmeboligen?

Hvad koster det hvis min bolig ikke sælges?

Skriv IKKE under på formidlingsaftalen... (før du har stillet din ejendomsmægler disse 5 spørgsmål

Hvad koster det at sælge sin bolig?

Hvad koster det hvis min bolig ikke sælges?

Hvordan beregnes et salær til ejendomsmægleren?

Markedsføring af din bolig - hvorfor og hvordan?

Køberrådgivning - hvem rådgiver dig, når du har fundet drømmeboligen?

HJÆLP! Mit boligsalg svigter... Klik og få forklaringer, tips og gode råd.

Ejendomsmægler – hvilken skal jeg vælge?

Køberkartotek – hvad er det og hvordan bruger man det?

Sådan vurderer banken, hvad du må købe bolig for.