Videncenter om ejendomshandel

Maksimer din kreditvurdering og indfri boligdrømmen!

”Hvad kan jeg købe bolig for?!”  Sådan spørger 1000-vis af boligkøbere, når de har været ude og finde drømmeboligen.

Siden sommeren 2018 har finanssektoren strammet deres kreditpolitik kraftigt op efter påkrav fra Finanstilsynet. Stramninger der gør at boligkøbere somme tider desværre må gå skuffede hjem, fordi de ikke får den 'kreditvurdering' de havde håbet på. Således må de gå hjem med et mindre beløb på deres 'boligkøbsbevis', end de havde regnet med.

'Kreditvurdering' og 'Boligkøbsbevis' - hvad er det?

'Kreditvurdering' og 'boligkøbsbevis' er netop de godkendelser, som banken giver dig med hjem, efter de har vurderet din økonomi og regnet sig frem til, hvor meget de vil låne dig til at købe bolig for.

Tallet på disse dokumenter sætter rammen og dermed begrænsningen for, hvad du må købe ny bolig for hos din ejendomsmægler. Boligkøbsbeviset kan du tage med til din ejendomsmægler, der således kan starte en realistisk søgning efter den bedst egnede bolig, der skal realisere din boligdrøm.

Det er derfor så utrolig ærgerligt, når man som boligkøber oplever, at svaret man får fra sin bank, ikke er som forventet.

Vores mål med denne artikel og video er derfor, at klæde dig lidt bedre på til dette vigtige spørgsmål, når du bl.a. skal tale med en ejendomsmægler om et boligkøb.

Et godt råd, når du skal købe ny bolig, er at alliere sig med en køberrådgiver. Læs her hvad du kan opnå af fordele ved at benytte en Køberrådgiver

Læs i øvrigt også om, hvordan du nemmest muligt finder drømmeboligen via ejendomsmæglernes køberkartotek, der rummer det 'hemmelige' boligmarkede

Kreditvurderingens vigtigste begreber er 'Gældsfaktor' og 'Rådighedsbeløb'. Men hvad betyder de?

Der findes to vigtige begreber i forbindelse med låneoptagelse og hvor meget du som boligkøber kan blive godkendt til af banken eller kreditinstituttet. Disse begreber er ’gældsfaktor’ og ’rådighedsbeløb’.

Gældsfaktoren betyder hvor meget gæld må du have i forhold til din indkomst i husstanden.

Rådighedsbeløbet er hvad banken kræver, at du har til rådighed, efter de faste udgifter er betalt.

Det er netop på disse to begreber at Finanstilsynet har strammet op. Konsekvensen er, at en del kunder i dag ikke kan godkendes til de samme beløb, som tidligere.

Gældsfaktoren er mange steder 1 til 4. Dvs. din samlede gæld må maksimalt være 4 gange din husstands samlede indkomst. Husk blot, at det er din samlede gæld og dermed også evt. studielån og billån der tæller.

Rådighedsbeløbet skal sikre at du har luft i økonomien, efter alle dine faste og variable udgifter er betalt. Fast udgifter er til bolig, bil, forsikringer, medicin, fagforening, afdrag på gæld osv. Variable udgifter er til mad, tøj, ferier, biograf, gaver osv.

Sådan regner du selv ud, hvad hvad din kreditvurdering ender på:

Med anbefalingen fra Forbrugerrådet Tænk kan du med at disse rådighedsbeløb selv beregne, hvad din families samlede rådighedsbeløb skal ligge på:

  • 5.000-6000 kroner om måneden for singler
  • 8.500-10.000 kroner om måneden for samlevende.
  • + 2.500 kroner per barn for børnefamilier.

Du skal altså trække din husstands faste og variable omkostninger samt din husstands rådighedsbeløb fra din samledes husstandsindkomst, for at finde frem til det beløb, du har at købe bolig for.

Det er altså dette tal banken bl.a. bruger, når de skal vurdere, hvad du har at købe bolig for.

Hvilken bank skal jeg vælge til kreditvurderingen?

Er det altid bedst at bruge sin egen bank til at finansiere et boligkøb? spørger en del kunder os om.

Oftest er ens egen bank som udgangspunkt nok bedst, da de kender dig bedst.

Omvendt bruger flere og flere muligheden til at få tilbud flere steder fra. Mange oplever dels reelle besparelser på deres lån og endda også godkendelse af højere lånemuligheder.

Konklusionen herfra er, forbered dig godt inden du begynder boligjagten. Få afklaret præcist, hvad du kan købe for og hvem du vil optage dit lån igennem.

Få svar på andre spørgsmål om ejendomsmæglere og  køb og salg af bolig

Skriv IKKE under på formidlingsaftalen... (før du har stillet din ejendomsmægler disse 5 spørgsmål

Hvad koster det at sælge sin bolig?

Hvad koster det hvis min bolig ikke sælges?

Hvordan beregnes et salær til ejendomsmægleren?

Markedsføring af din bolig - hvorfor og hvordan?

Køberrådgivning - hvem rådgiver dig, når du har fundet drømmeboligen?

HJÆLP! Mit boligsalg svigter... Klik og få forklaringer, tips og gode råd.

Ejendomsmægler – hvilken skal jeg vælge?

Køberkartotek – hvad er det og hvordan bruger man det?

Sådan vurderer banken, hvad du må købe bolig for.